Bandenspanning elektrische fiets – tips Used E-bike
Wil je het bereik van je elektrische fiets vergroten? Wil je slijtage van je banden tegengaan? Zorg dan voor de juiste bandenspanning van jouw e-bike. In dit artikel helpen wij u graag op weg. Elektrische fietsen met een lage bandenspanning zijn ons een doorn in het oog. Te zachte banden zijn slecht voor de slijtage van uw band. Maar het allerergste is dat je minder kilometer kan afleggen met 1 acculading van uw fiets. Dat willen we natuurlijk niet. Tips en trucs krijg je van Used E-bikes.
Hoe werkt dat in de praktijk?
In het dagelijks gebruik van je e-bike is een grote winst te halen door de fietsbanden regelmatig goed op te pompen. Koop daarom een goede fietsband pomp met drukmeter. Elke band is uniek dus kijk in de handleiding van de fabrikant welke bandenspanning je moet aanhouden. We kennen banden van Schwalbe en Continental. Weet je dit niet, ga dan uit van een spanning tussen de 4 en 5 bar. Dit lijkt hard maar het is nodig vanwege het extra gewicht van de fiets en om te voorkomen dat je rolweerstand toeneemt.

Bandenspanning waar kan ik dat vinden?
Op een fietsband van uw elektrische fiets staat altijd aangegeven wat de minimale en maximale druk is van een fietsband. De exacte waarde die je kiest hangt ook af van je eigen voorkeur die je hebt.
Een lagere bandenspanning betekent in praktijk meer comfort en meer grip. Maar daarentegen, zul je met een hardere band een lagere rolweerstand hebben. Dit zorgt voor meer range van je ebike. Maar daarnaast natuurlijk ook een langere levensduur van de fietsband, accu en minder kans op een lekke band. Omdat de bandenspanning sterk van invloed is op de eigenschappen van de band, loont het de moeite om een goede fietspomp met spanningsmeter te kopen en regelmatig de bandenspanning te controleren.
Hoe vaak moet ik de bandenspanning controleren?
Controleer minimaal 1 keer per maand je bandenspanning van jouw fiets en indien nodig pomp deze een beetje bij. Je kan ervoor kiezen om de spanning iets hoger te zetten, want je verliest natuurlijk snel een deel hiervan. Elke dag zie ik het weer mensen fiets met een te lage bandenspanning.
Waarom zou je de bandenspanning van de elektrische fiets goed in gaten moeten houden:
- Scheelt heel veel in het stroom verbruik, waardoor het bereik groter wordt.
- Uw batterij gaat langer mee.
- Lichter fietsen.
- Veel minder kans op een lekke band
- Langere levensduur van de band door minder slijtage
- Loopvlak slijt egaal af
- Band scheurt niet aan de zijkant door droogte

Waarom rollen brede fietsbanden lichter dan smalle fietsbanden?
De verklaring hiervoor is niet zo voor de hand liggend. Maar dit komt door het inveergedrag van de fietsband. Iedere band vlakt onder druk van je fiets aan de onderkant iets af. Dat resulteert in een deels recht rijvlak.
Bij de juiste spanning van de banden, hebben brede en smalle banden dan een even groot rijvlak. Maar de bredere band veert meer in de breedte in bij bobbels in de weg. Een smallere fietsband heeft een smaller maar langer rijvlak.
Het vlakke stuk van de band kan men zien als een lastarm die de rolbeweging van de band tegenwerkt. Door de sterkere afvlakking van een smalle band is deze fietsband dan ook minder rond. Hierdoor ontstaat bij het afrollen een grotere vervorming van de band. Bij brede banden ontstaat minder afvlakking in de rolrichting. Daardoor blijft hij ronder en rolt deze band lichter.
Geen pomp met drukmeter? Hoe weet u hoeveel druk er in een band zit?
De meeste mensen zullen in hun banden knijpen om even te voelen. Maar bij een groot aantal bar zoals 4 of 5 is dit verschil lastig te merken. Een fietsband van een e-bike moet zo hard zijn dat je deze niet of nauwelijks kan inknijpen.
We hebben laatst een keer geteld hoeveel keer ik moet pompen om 1 bar in mijn band te krijgen: met onze handpomp zonder drukmeter was dat zo’n dat 30 keer (standaard fietsband, lange pomp). 4 bar is dus 120 x pompen.
